петък, 31 декември 2010 г.

Feuer frei! Bang Bang

 Ако трябва да избера символ на изминалата година, то май ще се спра на огнено разнообразие. Имаше от всичко: любов, тъга, противоречия, желания, keine lust, очаквания, разочарования, здраве или пък не толкова, приключения, скука, загуба, нови срещи.... и за каквото се сетите още.
 Лошото съм се постарала да го забравя, поуките да ги запомня или просто да останат там някъде за основа, положителните моменти съм ги изживяла на макс ( даже по няколко пъти).  Всъщност тази година  имаше доста повече неща, от колкото  си мислех. Даже сега се сещам, че  част от тях просто съм ги изключила от списъка  на 2010. Явно е била  наистина много дълга  година :)  със сигурност ще се намерят повече от 365 запомнящи се моменти.
 Навлязох в 2010 с една доста замечтана, подскачаща и влюбена в живота походка. Случиха се неща, които ме вкараха в някакви си релси, убиха част от набраната скорост, но не ме спряха. Защото намерих бензиностанция, на която да заредя, така че  да  стигна успешно до края :) Чак в момента не мога да повярвам, че съм била . Даже цели два пъти там:) Сетивата ми се наситиха, даже пренаситиха от към концертни изпълнения, но пък винаги има място за още малко :)
 
   
   Загубих за миг баланса, но успях да стигна до отсрещния тротоар. Видях, че трябва да си добър въжеиграч, за да можеш да запазиш баланс по пътя между двете островчета , които ти е предоставил живота , за да не се озовеш долу в спасителната мрежа, защото  обратния път е дълъг, а може и да няма мрежа и бездната под  теб да се окаже по-дълбока, от колкото си очаквал.  Загубих частица от детството си, но топлината, която ми е носела завинаги ще остане в  мен. 
 Разбрах, че някои детски качества не бива  да губя никога, защото с тях животът  е доста по-лек ( но не в онзи абсурден смисъл, а лек като аромата на сладкиш, който се носи от кухнята), доста по-вкусен, по-безгрижен, по-динамичен и по-хармоничен. За това започнах на ново да ги търся и събирам.
Преобърнах доста пъти мирогледа си. Научих се : да се оставям на течението- една река винаги знае къде трябва да стигне; да правя компромиси, най-вече със себе си; да не предначертавам бъдещи съботия; да не живея твърде дълго с миналото; да се наслаждавам на момента тук и сега!
 Когато си пожелаваш нещо, бъди описателен до най-малкия детайл, защото не знаеш, къде, кога или как може да се променят нещата и да се окажеш в нечия друга мечта.

И все пак кратката ретроспекция-
   - по-малко непознати местенца, но не по-малко приказни и вдъхновяващи, и повтаряне на  минало(по-по.....минало)годишните фаворити.
   -дума на годината- lifeismusic
   - природата е най-ценното, което сме имали, имаме и някога ще имаме, нека се опитаме да я съхраним, макар и не в същия й вид, но да я има! Искам си пролетното затопляне-през април; лятните бури- юли-август, а не през зимата; искам си снежинките във въздуха, заледената пързалка в гората  и всичко бяло, което трябва да има по Коледа; искам  да има есента!
   -общоприетите норми, забрани или каквото и да било друго не са  за мен, живея според собствени разбирания (правилата не са за мен, винаги ще си намеря повод, за да ги наруша, но винаги основателно :))
   -имам нужда, колкото се може по-често да се махам от София, да бъда някъде на ЧИСТО,  не знам кое точно ме кара да се чувствам замърсена- дали е въздуха, стадото хора или случващите се неща...
   -приятел е всеки, който е успял поне веднъж да види и докосне сърцето ти, това остава за цял живот, дори да не се видите или чуете в продължение на години
  -намерих ново зверче, което да ме топли и да ме научава на нови неща
  - загубих вдъхновението си, но  ще го открия пак

И за финал, въпреки пълната липсва на коледно настроение (което е необичайно за мен), получих една доста вълшебна Коледа - желания се сбъдват не само по празниците,  стига само да ги почувстваш със сърцето си. И ето че в края на годината получих  няколко хубави изненади, които ги бях отписала от тази година, но ми напомниха, че 2010 все още не е свършила :)

В оставащите часове ще затворя очи и ще си пожелая - здраво сърце, неуморни крака и силен дух, за да продължавам да вървя все по-нагоре и по-напред по тънката нишка. 
Пожелавам ви една огнена 2011-та година!


1 коментар:

  1. "приятел е всеки, който е успял поне веднъж да види и докосне сърцето ти, това остава за цял живот, дори да не се видите или чуете в продължение на години"

    много добре казано :)

    а годината да ти е още по-огнена и концертна от колкото очакваш !

    ОтговорИзтриване