сряда, 10 ноември 2010 г.

(Де)Градация

  Градоустройството/Урбанизъмът - изразява устройството на градовете и планирането на градска среда (дейността по наблюдение, анализ, проектиране на природната и материалната среда, в която се осъществява организираното човешко съществуване). 
 Когато хората са почнали да сформират своите малки общности, са имали  няколко основни изисквания към това как да бъдат построени селища. Основните ръководители на градоустройстовото са били лекарят, архитектът и философът, в този дух на мисли съответни функции на града трябвало да бъдат:

 • хигиената му, здравословното състояние на жителите - достъп до източник на питейна вода е било едно от най-важните условия. Всяко следващо нещо ще се подчинява на тази основна цел.
 • ориентацията да бъде такава, че да има максимален достъп на слънчева светлино в продължение на целия ден, вятърът да  не създава опасни завихряния между сградите, улиците да са така устроени, че да се оттича дъждовната и снежна вода, височината на сградите да бъде съобразена с тази на техните съседи, така че да не им отнемат слънчева светлина, от най-крайните точки на града, да може да се стигне възможно най-бързо до центъра му.
 • естетика - населеното място да създава приветлива обстановка на своите обитатели, така че да има максимална производителност от тяхна страна.
  Ооооо, най-накрая  различна седмица. ВИАС реши да разкрие малко скобите на всекидневието на своите студенти, но как те  се възползваха от това ..... е това вече е друг въпрос.
  Понеделник- след 38,3- градусовият ми уикенд, прекаран в леглото, организмът ми се нуждаеше от  повечко раздвижване.  Решавам да пропусна  скучната лекция по икономика и да се разходя. Но тъкмо да изляза от университета и периферното ми зрение фиксира купчина хартия и  малка групичка от хора скупчила се около нея:)  Я, днес е  световният ден на Урбанизма :) ( сега  виждам, че само в сайта на АСУБ има съобщение за събитието, нашият мил университетски сайт,  а дори и този на студентски съвет, не благоволи да ни информира, но ако става дума за купони и пиене, винаги имаме две седмици по-рано навсякъде афиши).
С подскоци веднага ме посрещнаха две девойки и съответно предложение "Да си направим град!"
Всеки можеше да построи каквото и където иска, не можеше да се руши нищо, само да се добавя.

Организаторите бяха започнали някое и друго ъгълче,  за да стимулират  минувачите да се включат и  съответно да зададат начален мащаб на идеята, за да не се получават някакви извращнения (уж). Точно 2 секунди ми трябваха, за да реша, че ще заместя следобедното чертане  с малка доза креативност. След около 15 минутки се появи и г-н Галев и веднага се заехме с майсторенето на стадион :) малко импулсивна и необмислена идея, но като за първи ден е идеална, но все пак  младежта има нужда от спортуване, нали :)......даже и прожектори му сложихме, съобразихме да го разположим  в евентуалния (понеделнишки ) край на града, и паркинг си имаше, даже и звучно име му измислихм: "Народна Бабунка" :D.... После се заех с обмислянето къде  да сложим парк и повечко озеленени площи....
    Предполагах, че след като сме в строителен университет ще се намери все някой и друг човек от всяка специалност, че да подпомогне с основите на този град. Но  май ще си остана само с предположението.  Наложи се аз да прокарам някаква що-годе прилична магистрала и да измислям как се прави пътен възел детелина........  Но пък за сметка на това  веднага се намериха забавни колеги, които да се включат с оригинални идеи. Едва бяхме направили стадиона и  вече си имахме БИАД около 3 пъти по-голям от  всички други сгради пльоснат  в средата на града (където евентуално можеше да бъде центъра).  Не след дълго се появи символична червена хартийка, във формата на пламъци, върху покрива на БИАД. Но забавното беше, че със следващата оригинална постройка, БИАД вече приличаше на  схлупена къщурка. Появи се  гигантски автобус  94 (по-голям от реката ...) съответно  и гигантски блок от студентски град,разбира се и така известната Джумая.. и Метро станцията Г.М. Димитров ( която беше 3 пъти, колкото стадиона ни)..... Разбира се появиха  се някои доста добри допълнения: хълмче със стар град, жп гара, ТЕЦ ( не знам колко  му е мястото в града, но все пак беше приличен размер :), винпром "Хлъц", пожарна, летище, лудница..... е все още нямаше университет, но има време :)
  Вторник - мислех, че няма на къде по-мегаломански проекти да се появят, но явно  русата ми главица твърде много мисли.  С влизането си във фоайето видях прекрасна планина, вярно че беше близо до летището, но беше приемлив недостатък. Но след като момчето, което я дооправяше се отмести, пред мен се извисиха двете кули- Корпус А и Корпус Б, на моя скъп ВИАС. Те не бяха големи,нито гигантски, за бога те бяха по-високи от планината..... освен това бяха  изтъпанчени точно пред летището.... Е някой бе така добър да им покаже  че няма как да строи там толкова висока сграда и се беше врязал самолет по средата на Корпус Б :) Разбира се градът ни все още стоеше без център и пешеходна  зона, но не спирахме  до тук с меголоманията си.
   Колко бързо можеш да опознаеш човек, само като го видиш с каква сграда ще допълни облика на града, то стигаха и думите които достигаха до ушите ми "Ей айде да си направим блока в студентски" или пък "Айде да напарвим Ориендъ и Плаза, и ще разлепим плакати из града". Как пък не се намери човек който да иска да направи "Строежа" или "Маската", или може би тези хора имаха повече креативност, ммммм не  , май просто имаха мозъчни клетки, които функцуонират и даваха идеи за полезни сгради и области в един бъдещ град.
   Е ще видим в края на седмицата какъв ще бъде Градът, дали ще има нещо зелено, или всичко ще бъде молове, автобуси и барове.....


.....to be continued

2 коментара:

 1. И всъщност защо не се споменава за Кинг конг и Годзила. Мисля, че точно хората, които посещават Строежа, са се сетили да ги сложат. Прожекторът на Батман, който го призовава да избави града от зверовете, а някъде и Спайдрмен се виждаше мисля.

  ОтговорИзтриване
 2. просто съм го писала преди да се бяха появили Годзила, Батман и Кинг конг:) и все още не съм стигнала да напиша продължение (евентуално) :)
  иначе като краен резултат градът изглежда доста по-цветен за разлика от това, което беше в началото:) така че мисля, че добре се е получило:)

  ОтговорИзтриване