вторник, 23 септември 2014 г.

Качественото питие върви с качествени хора



На 19 септември се състоя третата (бирена) блогърска среща, организирана от Съюза на българските пивовари.  Срещата протече под наслов "Естествено и неподправено за бирата с приятели!
Както всеки друг път, така и този имахме важни задачи за обсъждане:

  • Какви са качествата на пивото като натурална напитка?
  • Да развенчаем мита за биреното коремче.
  • Колко калории има в бирата?
  • Каква е ролята на пивото в балансирания начин на живот?
За отговорите на тези въпроси се погрижиха Галина Дензел и Диана Шингарова, създатели на кулинарната колекционерска поредица "Изкуството на истинската храна". Те споделиха  с нас различни идеи за лесни и здравословни рецепти за заети градски хора и развенчаха мита, че бирата е виновника за биреното коремче. Ето и част от любопитните факти, които споделиха (а на сайта на Българско Бирено Общество може да прочетете още за благоприятното действие на пивото): 



Пивото е една от малкото напитки, които се произвеждат изцяло от натурални продукти: малц, ечемик, хмел, бирена мая. Тези съставки осигуряват на почитателите му редица полезни вещества като антиоксиданти, витамини от група В. Две чаши бира осигуряват средно около 20-30% от необходимата дневна доза фибри, които се извличат от клетъчните стени на ечемика. Чрез малца и хмела се доставят на организма антиоксиданти, които в бирата са около два пъти повече от тези в бялото вино.
 Изследване на родни учени посочва, че съдържанието на калории в бирата е едно от най-ниските, в сравнение с други храни и напитки- около 50 калории на 100 мл пиво. Причината за това е, че бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари. Употребата й в умерени количества сами би подобрила общото здраве на човешкия организъм, а именно заради съдържанието на важни аминокиселини, които не можем да си ги набавим по друг начин. Освен това в бирата се съдържат минерали като фосфор, йод, магнезий и калций. Изследвания сочат, че съставките на бирата намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, деменция, камъни в жлъчката, болест на Паркинсон и др.  За това в края на работния ден, възвърнете спокойствието и усмивката си като се наградите с чаша свежо пиво:)

Според Галина основните причини за появата на "биреното коремче" могат да бъдат много- дисбалансираният начин на живот, стрес, недостатъчно движение, неподходящи храни, но не и бирата, ако тя бъде консумирана с мярка.  Разбира се веднага изникна въпросът "Кое е умерена консумация?'. Световната здравна организация е посочила, че за дамите това е 0,20г алкохол дневно, което се равнява на 0.500 мл бира ( 1 бутилка), а за мъжете - 0,40 г/  алкохол, т.е 2 бутилки бира. След тази кратка справка, част от присъстващите установихме, че е случва не винаги да си вземем отредената дневна доза пиво и за това трябва по-често да ни организират такива събития, с които да ни подсещат за съставките на здравослвония начин на живот.
В добавка към горните положителни страни на бирата, ще добавя и благоприятния й ефект след активни спортни дейности. Тя успешно хидратира организма и бирената мая неутрализира образувалата се мелчна киселина по време на тежките физически натоварвания, с което се предпазваме от мускулна треска. Съдържанието на достатъчно количество вода, витамини и соли, способства за вързото възстановяване на водния и електролитния баланс в човешкото тяло.

Освен всички тези така любпитнии и полезни факти, тази среща добави и щипка от вълшебната съставка, благодарение на която, няма да забравя тази вечер- качественото питие върви в комплект с качествени хора.


1 коментар: