събота, 3 март 2012 г.

CineMania

    
Е предстои София филм фест 2012- а от миналогодишния започна филмовата ми фиеста. До сега не съм имала година толкова наситена с филмови преживявания, а понеже цифрата 50+  някой заглавия просто ще ги оставя  без коментар (все пак не пиша дипломна работа), а други смятам да ви ги спестя, защото определено не са с ефекта "УАУ" или "НИКОГА".

Определено беше  една европейска година- с голяма доза италианско вино, скандинавска строгост, сръбски хумор, български реализъм и от време на време американска баналност.

PS: оценките ми са основани на странните ми критерии, които е малко трудно да бъдат дефинирани, но определено няма как да сравня Кецове, Черният лебед и The girl with dragon tattoo, просто  са в различни категории и всеки е сам за себе си. За това няма да претендирам и вие да ги оценявате по същия висок или нисък начин.

Нека започна с родните заглавия- някой от тях добри, други не толкова, но все пак като видях цифрата, мога да кажа  само браво за това, че се прави нещо (Бла знам какво ще кажеш)

 • БГ кино:
1. Кецове: 9/10
 Няколко толкова простички въпроса, но всъщност са водещи в живота ни:
"Кой си ти? Какво обичаш? Какво мразиш? От какво те е страх страх? За какво мечтаеш  мечтаеш?"
" Е тука ще умреме, пичовееее!"

2. Островът: 7/10
 Определено излизайки от киносалона ми беше забавно, разведри ме филмчето, въпреки че първата му половина ми беше доста мудна и скучна. 
Ако не сте от най-големите фенове на българско кино, най-вероятно няма да ви хареса. Но пък мисля, че няма да сте чак толкова ощетени ако отделите два часа.

3. Тилт: 6/10- ако нямате какво друго да гледате или пиете в неделя вечер, пуснете си го, но за мен не беше нещо особено. Когато го пуснаха вече имаше два филма на същата тематика и ми дойде  малко в повече поредния филм за "онова време"
4.Стъпки в пясъка: 6/10- той е един от гореспоменатите два филма.
5. HDSP: Лов на дребни хищници: 7/10-  пълен салон с тинейджъри хрупащи пуканки, седяща на пода с бира в ръка, мисля че беше прекрасно допълнение към вечерта.


6. Лора от сутрин до вечер: 8/10 - вече изказах пролетно-налудничаво настроение, което ми вдъхва този филм, въпреки не толкова добрата актьорска игра.. :)

 (искам лято)

7. Подслон:7/10 хм.... симпатичен беше, ама нещо почна  и свърши и.... не остави някакъв траен спомен у мен:) 

8. Номер 1: 8,5/10 - (има си и награда "Златна роза) тематиката ни е вече позната от  "Опасен ум", но този път на родна земя, с доста по-хард изпълнения. Не е направен с особени средства, не е лъскав, няма ефекти, има най-обикновени чувства- агресията между подрастващите и... абе гледайте го (когато го пуснат официално), финалът  е доста добър :) А Филип Аврамов определено печели за поред път моите симпатии:) 

9. Love.net: 6/10 няколко ЗА и няколко ПРОТИВ от Bamfi, с които съм съгласна,  и още един ъгъл от Ина

10. Изпуснати думи: 8/10 -май можем да го сложим в графата късометражни (ако 30 минутен се води такъв), но пък остави интересни размисли у мен.


Преминаваме към френската любов. Открих един прекрасен режисьор, който рисуваше картините от моята душа, а песните от филмите му ме преследваха със седмици след прожекцията. Le bonheur c'est mieux que la vie.

   Claude Lelouche 10/10
11. И сега дами и господа
12. Смелостта да обичаш
13. Толкова много любов (Ces amour-là)

С танцова стъпка и вино в ръка и шоколад по устните казвам bongiorno principessa  на    Италияяяяяяяя: 20/10, съжалявам имам слабост към това кино, някой от филмите ще са твърде сладникави за някои от вас, за други може да бъдат и банални, но за хората с моята страст мисля, че няма нужда да ги убеждавам да ги гледат, защото вече са го направили (или в момента поправят този пропуск ;) ) 14. La prima cosa bella: 10/10
15. Manuale dam3re: 9/10
16. Стая в Рим-Habitacion en Roma : 10/10
17. Lezioni di cioccolato: 9/10
18. Семеен портрет в интериор 7/10- той определено нямаше от онзи italiano чар, но пък имаше доста .... да го наречем смахнат сюжет

Нека се върнем към балканското кино или по-точно към другата ми слабост- сръбската лента. Уникално съчетание от хумор, лирика, псувни, музика, живот, изкуство и любов. 19. Жената със счупения нос: 10/10


20.  Цирк Колумбия: 9/10- един по-различен ъгъл за войната, или какво става  в сърцата на хората- за две влюбени сърца дори настъпващата с всичка сила бойна машина не може да ги раздели.      И малко северен вятър :)
20. Симфония на шума: 10/10  след този филм вече нямаше дразнещи звуци, дори досадният ремонт на съседите стана забавен като му добавих прахосмукачка, пералня, чопър. Използвайте въображението и вдъхновението си и пред вас ще се открие един нов музикален свят.  Май дойде и ред на класическите оскари. Някой от тях определено бяха прехвалени, но други си заслужиха почитно място в сърцето ми.
21. Black swan: 10/10
С балетна стъпка се разходи по тънките струни на съзнанието ми и ме караше да потръпвам от удоволствие и ужас. Доста повече психоанализа имаше вкаран в него отколкото в Опасния метод на Юнг и Фройд, който ако си бяха позволили да го разтеглят с още половин час, може би щеше да им се получи. Но в случая бе сладникава любовна история, поръсена с малко фройдиски подправки и до тук. Единствено мога да похваля великолепната игра на Кийра.


22. 127 часа:8,5/10- определено няма да си го причиня втори път. Не знам от къде ми хрумна да си го пусна докато обядвах. Но пък останах впечатлена от това, че дори при вида на рязане на нерв с тъпо джобно ножче, обядът ми продължи да бъде вкусен. А относно филма вече изказах възхищението си към жаждата за живот въпреки всичко.

23. The King`s Speech: 8/10-  това английският хумор можело да бъде и забавен. Е, мисля че  повечето от вас не са пропуснали да го гледат, а ако сте и се чудите с какво да запълните вечерта си, гледайте го.

Няма да отделя специално внимание за Меланхолията на Кирстен Дънст- мелодрамата  ми дойде малко в повече, последният половин час ми беше  безинтересен, защото вече беше ясно дори и  на най-заспалия зрител какво ще се случи и за пореден път цялата тази любима  символика на Ларс ми дойде в повече. (Друго си е да ти убият либидото за седмица на пред с Антихриста). Определено в списъка ми "Гледай пак" няма да влязат  Дървото на живота, Бютифул. Относно първия-гледала съм доста преди това филми за смисъла на живота, които са били хиляди пъти по-красиви и не са ги забелязали само, защото не участваше някой Голям актьор, а втория- твърде испанска драма, не съм в драматично настроение, а смахнатите призраци по тавана никак не ми се вързаха с останалата част. А Безсъниците на Уилсън в Париж не успяха да ме грабнат, Уди Алън винаги е бил доста  различаващ се от моя вкус и не е успявал да ме грабни и да ме въвлече в историте си ( с някое и друго изключение), а и съм свикнала да виждам Рейчъл Макадамс от добрата страна- да бъде милата, влюбчивата, пърхащата, вълшебната, не че е лошо да се разчупват кллишетата, но.....

Ако ви се реве на сърцераздирателна история, но все пак  хубаво изпълнен сюжет, ето няколко варианта:

24. Да предизвикаш съдбата / Restless: 8/10
25. One day: 9/10- изненадах се от това, че американски сладникав филм, може да не свърши в момента, в който очаквах а да разнообрази малко и да ме остави да си порева последните 30 минути.


26. Last night: 8/10: до сега не съм гледала слабо изпълнение на Кийра Найтли. Дори сюжетът да ви се струва банален, има за какво да се хвани в малките ви мозъчета и да ви накара да разнищите за пореден път темата за изневярата. Емоционална или физическа. Коя е по-голяма? И от двете боли! На сърцето няма как да обясниш и да кажеш, че е било само едно чукане, или моментно замъгление на съзнанието, но вече си се осъзнал. Няма значение, фактите са че и в двата случая си решил да се поддадеш на слабоста си. Дори и да кажеш, че е било изпитание на собствените ти чувства , няма как да намалиш болката. За това просто всеки сам трябва да премисли дали иска точно с това да подлага на изпитание своите и чужди чувства или да намери по-малко болезнен път.
   
 От към анимации беше доста постна година, в момента май се сещам само за една, която съм гледала, но пък беше вълшебна:
 24. Kerity la maison des contes: 10/10

 Няколко стари заглавия, до които чак сега успях да се докосна, но пък си извоюваха челни позиции в списъка ми:


25. Чикаго: 10/10 

Късно лято, вече се усеща студения полъх на есента, но една прожекция на лятното кино на НДК може да те сгрее със смях, аплодисмтенти от публиката и голяма доза джаз.  В компанията на една от любимите ми актриси няма как да не се забавлявам. 
  26. Mr. Nobody :10/10 човек във всяка минута стои на кръстопът, на къде да тръгне. животът е низ от избори: червенокосата или блондинката, със захар или с мляко, да тръгна или да остана, с всяка крачка нещо се променя и няма връщане на зад, винаги има само напред, няма как да се върнеш и да разбереш какво  би станало, ако беше...... няма как да разбереш по кой път би бил по-щастлив... всеки трябва да приеме живота, такъв какъвто си го избере, без да страда по неслучилото си и без излишни АКО....


27. Great expections 9/10 - благодаря на Бла за просветлението ;)
  Не всички филми  имах честа да ги изгледам на големия екран, но за да бъда по-конкретна цифрите са следните:
бр. филми (от март 2011 до март 2012) : 50+
бр. филми на голям екран: 32 (9 от които български)

За финал на годишния маратон София филм фест 15 слагам съ следните 3 заглавия:

30. The girl with dragon tattoo 10/10- определено шведския!


31. Drei (3) 9/10 определено разчупва доста .... неща..... на моменти красив, в други твърде натуралстичен, в трети.... ще чакам да чуя отзиви от някой смел момък ( но определено не ходете да го гледате с друг мъж)
32. Muzi v nadeji: 10/10:  да му се доиграе билерд  на човек. Прекасна комедийка с бонуси мъдростите на един стар, но опитен прелюбодеец. Мисля, че беше добър избор за края на тази филмова година- имаше точните дози от всичк, което обичам.
Нека новият филмов сезон започне, СЕГА!


10 коментара:

 1. "The girl with dragon tattoo 10/10 - определено шведския!"

  Ъм... не.

  ОтговорИзтриване
 2. много си бърз, кога успя да прочетеш всичко, кога възрази ;)
  И защо, не ? Кой си гледал първи?

  ОтговорИзтриване
 3. Първо четох книгата, която е гот, после гледах шведския филм, който е някакво невъобразимо безстилно холивудско уонъби с ужасно сбъркана главна героиня. Вчера гледах щатския, който е почти перфектен.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Щом първо си чел книгата, няма как да споря :) аз не съм, така че сравненията са ми просто между двата филма.

   Изтриване
 4. И аз съм за американската версия, необичайно за мен...

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Добре че си написал - Енци, че като видях Андриан Христов и се зачудих тоя пък кой е :D

   Изтриване
 5. Точно щях да кажа, че си пропуснала Restless и го видях сбутан между два други филма. Какво беше "Изпуснати думи", че не мога да се сетя?

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Изпуснати думи беше с Койна Русева, и ти спеше :P

   Изтриване
 6. Изчерпателно и детайлно - беше ми интересно, МНОГО!!!
  Очакваме те на КИНО :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Радвам се, че ти е харесало :)
   И със сигурност ще се видим в киното :)

   Изтриване